Meny Lukk

Nyepi – Bali møter et nytt år med fest og stillhet

Besakih - mother temple Bali

Akkurat nå er det Nyepi på Bali. Også kalt «silent day». Den stille dagen er starten på nyttårsfeiringen Saka, den viktigste og mest hellige tiden på Bali.

I 24 timer stenger hele øya ned, bokstavelig talt. I ett døgn er det helt stille. Ingen lyd, lys, bål/flammer eller underholdning. Det er heller ingen som reiser eller flytter seg rundt. Stillheten og sinnsroen danner et perfekt rom for refleksjon og dypere åndelige forbindelser. Det er tid for tenke over året som har gått, og gruble over det som kommer.

Seremoniene som feirer nytt år på Bali spenner over seks dager, der faste og viktige ritualer utføres før og etter Nyepi. Det er en vidunderlig tid til å oppleve det virkelig unike og fortryllende ved Bali og menneskene på øya.

Her er alt du trenger å vite om ritualene, seremoniene og feiringen av nytt år på Bali.

Melasti – dag 1 – renselse

Seremoni i vanntempel
Prosesjon i Puru Ulan Danu Beratan tempelet.

Balinesisk nyttår starter med Melasti, noen dager før Nyepi. Renselsesseremonier er det mange av. Melasti er den største, viktigste og mest hellige renselsesseremonien på hele året. De ikoniske prosesjonene engasjerer horder av hengivne balinesere, kledt i hvite klær og bærende på fargerike paraplyer, hellige ornamenter, statuetter og ofringer. De kommer fra landsbyer og templer, og går sammen til innsjøer, strender, større elver og hellige vannkilder der renselsesritualet begynner.

Melasti betyr bokstavelig talt at urenhetene driver vekk. Seremonien symboliserer at både Bhuana Alit (lille verden, menneskets kropp og sjel) og Bhuana Agung (hele universet) renses for onde ånder. Seremonien holdes ved sjøen eller ved vann fordi vannet i Hinduismen er sett på som kilden til livet – Tirta Amerta. Dette er virkelig et vakkert syn.

I 2022 falt Melasti på 28. februar. I 2023 er Melasti 18. mars, i tilfelle du vil ta turen.

Ogoh Ogoh – dag 2 – Kvelden før dagen

Ogoh Ogoh

Kvelden før Nyepi er stormen før stillheten – bokstavelig talt. Balis gater og landsbyer bobler av liv, med høy musikk, trommer, flammer og ild. Endeløse strømmer av mennesker. Og den ikoniske Ogoh Ogoh.

Store, demoniske statuer blir laget av folk i uker og måneder før den store festen. Statuene symboliserer onde ånder, demoner, hekser og spøkelser. Ofte groteske, noen ganger komiske. Ogoh Ogoh bæres gjennom gatene i en spektakulær Ngrupuk parade, før de blir seremonielt og symboltungt brent på bål.

Målet med paraden er å lage mest mulig bråk og støy for å tiltrekke og friste onde ånder. Men når de kommer til øya for å spre sin elendighet, så finner de ingenting. Da har festen brått stilnet over i Nyepi-dagen. Altså den stille dagen. Med å være fullstendig stille lurer Balis folk de onde åndene til å tro at øya er forlatt! Ingen å finne, ingenting å ødelegge, så de onde åndene drar videre. Dermed er øya renset og fri for onde ånder for året som kommer.

Hvis du har mulighet: Få med deg denne spektakulære oppvisningen av Balis kultur, farger og støy. Få med deg en av de utrolige paradene som foregår i alle landsbysentrum. Mange av hovedveien stenger om ettermiddagen på Ogoh Ogoh, så det er lurt å gjøre unna reiser og farting tidlig på dagen.

På grunn av koronapandemien har Ogoh Ogoh blitt avlyst i 2021 og 2022. Vi planlegger med å være der i mars 2023…

Ogoh Ogoh
Ikoniske Ogoh Ogoh symboliserer onde ånder, demoner, hekser og spøkelser.

Nyepi – dag 3 – den stille dagen

Morgenen etter kasoet på Ogoh Ogoh er årets beste dag for mange som kjenner Bali godt. Nyepi. Den dagen hele øya stenger i 24 timer, og balinesiske hinduer vier dagen til bønn, meditasjon og refleksjon over det tilbakelagte og det kommende året. De mest innbitte og hengivne tar det helt ut: Ingen snakking, spising eller drikking.

Fra 0600 til 0600 neste dag kobler Bali seg fra omverdenen, og adlyder Nyepis påbud: Amati Geni (ingen flammer, lys eller elektrisitet), Amati Karya (ingen arbeid), Amati Lelunganan (ingen reiser) og Amati Leanguan (faste og ingen underholdning).

Videoen under om Nyepi er laget av svenske Linnea Larm, som bor på Bali.

Turist og Nyepi

Hva betyr det for besøkende? Jo, det har helt klare konsekvenser:

Hold deg på hotellet eller bostedet. Det er faktisk forbudt å gå ute på gata. Hver landsby har sin lokale ordensmakt (Pecalang), som patruljerer gatene for å sikre at ingen forlater sine hjem. De som bryter forbudet blir ilagt store bøter. Kun nødetatene og sykehus har unntak fra dette.

Vær stille! Ingen andre enn de i din egen husholdning skal høre deg. Ingen støyende redskaper, TV, høyttalere eller andre ting som lager lyd.

Slå av elektrisitet og lys. Inkludert hage- og bassengbelysning. Med gardinene for er det ok med en helt forsiktig, dempet belysning for at du skal komme deg rundt i huset eller rommet.

Må alle ta del i Nyepi? Også turister?

Ja, absolutt! Av respekt for Bali og folket skal alle på øya etterleve stillheten på Nyepi. Noen turister velger å forlate øya under Nyepi. Dem om det. Vi synes det er litt rart å reise vekk fra øya på årets fineste dag.

Slik får du en god Nyepi på Bali

Legg vekk mobilen. Finn fram en bok (det er lov), hold deg hele dagen i ro i hagen eller ved bassenget og slapp av i lykksaligheten av en fullstendig stille Bali. Når sola går ned og mørket omslutter deg, så må du se opp. Alt kunstig lys er vekk. Ingen lysforurensning. Tenk deg selv for en opplevelse å se stjernehimmelen over deg.

Wow. WOW!

Et tips: Forbered deg på forhånd. Bunkre opp med snacks, mat og det du trenger for noen få dager. I butikker og supermarkeder er det helt vilt med last-minute-shoppere i innspurten, akkurat som rett oppunder jul her hjemme.

Mange varer er utsolgt. Det er også lurt å kjøpe matvarer som ikke trenger koking, eller også forberede mat som trenger koking eller redskaper på forhånd.

I 2022 startet Nyepi 3. mars kl 0600, og avsluttet samme tid 4. mars. I 2023 er det 22. mars.

Ngembak Geni – dagene etter Nyepi

Dagen etter Nyepi våkner folk fra stillheten til en ny dag og et nytt år. Det er den «rødeste» av alle helligdager, så de fleste butikker og restauranter er stengt. Denne dagen bruker balinesiske hinduer til å besøke familie, naboer og slektninger for å utveksle tilgivelser.

Dette er en tid for å tenke over verdier som toleranse, vennlighet og medfølelse med hverandre. Aldri før har det vært så påkrevet og sørgelig aktuelt også i vår del av verden som i dag.

Omed-Omedan – seremoni og rituale med et kyss

På denne første nyttårsdag vil mange unge balinesere ta del i seremonien Omed-Omedan. Også kjent som «kysseritualet», der gutter løper etter jenter for å få et kyss mens andre i landsbyen hiver bøtter med vann over dem.

Ritualet er forbeholdt ugifte ungdommer, og symboliserer kreftene som trekker mellom postive og negative elementer. Dette ritualet er en tradisjon som går over 100 år tilbake, og arrangeres i landsbyen Sesatan ved Denpasar.