Vi er snart tomme for munnbind. Det var aldri meningen vi skulle selge munnbind i det hele tatt, men vi gjør det likevel. Én har kjøpt 200 munnbind for å gi til fattige i en norsk by.
Nettbutikken Umah har vi hatt på tegnebrettet en god stund. Her har vi planlagt å tilby spennende, morsomme, flotte, interessante og fine ting fra rundt om i verden. Ting som er håndverksmessig godt laget, «snille» mot miljøet og sosialt bærekraftig for lokalmiljøene der tingene blir laget.
Se våre tøymunnbind – klikk her – fortsatt litt igjen
Du ser mange av de tingene i nettbutikken nå. Én produkttype skiller seg ut: Tøymunnbind. Siden Umah startet opp har vi hatt tøymunnbind som et produkt i vareutvalget. Det var aldri en del av det planlagte konseptet. Men det var ikke koronapandemien heller.
Uklare retningslinjer
De tøymunnbindene ble til i samarbeid med våre partnere på Bali. Dette foregikk i sommer. På den tiden var retningslinjene uklare både her og der. Norske myndigheter hadde begynt å anbefale bruk av munnbind, på kollektivtransport og andre offentlige steder der det kan være vanskelig å overholde korona-meteren.
Nordmenn kjøpte – og kjøper fortsatt – mye medisinske éngangsmunnbind. Vi har råd til det. At de flyter rundt på bakken og fyller opp søppelkasser rundtomkring gjør ikke så mye, det er sikkert noen som plukker det opp og fjerner søpla.
På Bali var det verre. Der var folk pålagt å bruke munnbind ute i offentligheten. Brudd ble straffet med bøter. Medisinske éngangsmunnbind er kostbare der. Mange valgte i stedet å bruke tøymunnbind, ofte i dårlig kvalitet.
Vi fant retningslinjene fra Verdens helseorganisasjon WHO for utforming av sikre tøymunnbind. Innvendig filter og ingen loddrett søm foran nese og munn var det viktigste kravene her. Vi fikk gjennom vår partner på Bali et tekstilfirma til å utvikle to prototyper, hver i to størrelser. Én med et fast innvendig filter, den andre med lomme til utskiftbart filter. Deretter produserte tekstilfirmaet opp et parti som ble sendt til oss i Norge, og et like stort parti som ble igjen til utdeling gratis til Balinesere som trenger det. I tillegg har det blitt satt i gang produksjon av disse munnbindene for salg på Bali.
Sendt med fly
Partiet som ble sendt med fly til oss i Norge ble satt i salg da vi åpnet Umah i september. Det første salget er registrert i butikken 9. september. Siden det har tøymunnbindene solgt jevnt og trutt, i økende tempo. Stort sett hver dag har vi levert pakker med tøymunnbind inn på Posten. De fleste med et par eller noen få munnbind. Én leveranse skiller seg ut. Tidlig i november leverte vi en pakke med 200 tøymunnbind til en hjelpeorganisasjon i en norsk by. Organisasjonen hjelper familier i byen, som oftest med aktiviteter og opplevelser for barn og unge som er en del av barnefattigdommen i Norge.
Se våre tøymunnbind – klikk her – fortsatt litt igjen
Lokale myndigheter i byen innførte påbud om munnbind, og truet med bøter for brudd. For familiene denne organisasjonen bistår er munnbind kostbare saker, mens bøter kan være knusende for en svak økonomi. Mange valgte å holde seg selv og barna hjemme av den grunn, og dermed forsterke en allerede vanskelig situasjon. Fattigdommen har mange ansikter. Barnefattigdom er et av de styggeste.
Logistikk og avfall
Organisasjonen prøvde først å dele ut éngangsmunnbind. Med hundrevis av tilknyttede familier ble det i største laget med både logistikk og avfall. Da var det bedre å gi familiene tøymunnbind som kan vaskes og brukes om igjen.
Vi fikk gleden av å levere et betydelig antall munnbind organisasjonen kunne dele ut til «sine» familier. Med det salget var på en måte også ringen sluttet for vårt engasjement med munnbind. Det begynte med at vi fikk bidra til kompetansedeling og utvikling av gode munnbind til folk på Bali. Med leveransen til den norske lokale hjelpeorganisasjonen har vi også fått bidra til å løse et problem for fattige i Norge.
Nå ser vi en ny optimisme, med en vaksine like om hjørnet. FHI har innført nye anbefalinger om merking av tøymunnbind i henhold til en EU-standard. Da blir det for kostbart og komplisert for en liten aktør som oss å lage munnbind på Bali for salg i Norge.
Vi har ennå en del munnbind igjen på lager, men kommer ikke til å lage flere. Når lageret er tomt anser vi at vi har gjort vårt på munnbindfronten, og vi fokuserer på det vi hadde planlagt å drive med.