Meny Lukk

Slik undersøkte vi kaktussilke – og dette fant vi

kaktussilke - cactus silk

Kaktussilke, silke vevet av tråder fra aloe vera. Det høres både økologisk og bærekraftig ut, eller hva? Etter litt undersøkelser har vi bestemt oss for å ikke ta inn produkter i kaktussilke. Se hva vi fant ut. 

De siste par årene har interiørikilder i sosiale media – anført av Instagram og blogger – vært fulle av kaktussilke. Puter, tepper og puffer i stoffet «kaktussilke». Flotte produkter i tidsmessige farger, med et stoff i vakre mønstre og vevet i et litt grovt og rustikt uttrykk. Mest på engelsk, naturligvis. Cactus silk. Eller sabra silk, som det også blir kalt. 

Først vist fram av de viktigste inspirasjonskildene og influencerne. «Historiefortelling» er så viktig i markedsføring nå for tiden. Du må fortelle historien bak produktet, det holder ikke bare å vise det fram. Denne historiefortellingen har fått kaktussilken til å spre seg som konditorfarge i vann, fra influencerne via nettbutikker og fysiske butikker ut til et bredt marked. 

Kaktussilke – fra Sahara og Marokko

Kaktussilken sies å veves av fibre fra en kaktusplante i Sahara eller Marokko. En agavekaktus. Eller Aloe Vera, om du vil. De fleste av oss har positive assosiasjoner til Aloe Vera. Her skal man kunne kjøpe puter, tepper og puffer laget av Aloe Vera-planten. Innhøstet fra plantasjer, bearbeidet i lokalmiljøet og vevet av mødre i berbiske lokalmiljøer. Her kunne vi i nord og vest kjøpe vakre produkter, bærekraftig produsert av kortreiste materialer. Pengene vi betaler for putene og teppene går nesten uavkortet til familier i berber-landsbyer. 

Vegansk er den til og med.

«…made by taking the spiky leaves from sustainable Agave Cactus, harvesting, hammering and soaking it to release the fibers. The fibers are then hand-spun to make cactus silk. Combined with camel wool, and handwoven on a loom to make cactus silk rugs that are then turned into these gorgeous vintage pillows». Det kryr av formuleringer som det på Instagram, i blogger og produktomtaler. 

Flotte greier, det kjøper vi!

Lukter dårlig fisk

Vi i Umah var også nær ved å kjøpe den historien, og bestille et parti puter og tepper i kaktussilke fra en leverandør i Marokko. Så begynte vi å undersøke litt nærmere. Grave litt i materien, og se litt nærmere etter hvor og hvordan det produseres. Da begynte det å bli interessant. 

For det første fant vi svært få – eller egentlig ingen – kilder om kaktussilke eldre enn noen få år. Det blir omtalt som et materiale med røtter og historie langt tilbake i tiden. Men når all omtalen er fem år gammel eller nyere? Det lukter litt dårlig fisk allerede der. 

Så fant vi denne artikkelen. Her har forfatteren gått etter fiskelukten, inn i verdikjeden på leting etter kaktussilken. Følge tråden, så å si. Kaktussilketråden. Tråden fant man i massevis. På små og store ruller, i små butikker og hos store grossister. 

Artikkelen fra Hello Anou er lesverdig, bare du setter av en liten halvtime til å gjøre det. Letingen etter kaktussilkekilden fører forfatteren fra landbygda i Marokko, via Fez til Spania og India. 

Artikkelen følger flere ledetråder som leder til samme sted. Den «veganske», «bærekraftige» og «økologiske» kaktussilken viser seg i virkeligheten å være rayon. Billig rayon, industrielt masseprodusert i India, spredt til lokale veverier i Marokko gjennom en god, gammeldags verdikjede med kjøp og salg i flere ledd. Noen har på veien konstruert historien om kaktusfibre, fortalt den til de rette personene og dermed fått kaktussilke-snøballen til å rulle. 

Rayon – kunstsilke av cellulose

Rayon kalles også kunstsilke. Det er et cellulosebasert, masseprodusert materiale som et sted på veien har blitt «forvandlet» til et økologisk materiale laget av lokal kaktus. En «forvandling» drevet av et nordeuropeisk og vestlig ønske om å finne noe man kan vise sine venner. Noe nytt, som ingen andre har. Men også noe «genuint» og «ekte», med lange tradisjoner i en kultur et passe stykke unna vår egen. 

Produkter i kaktussilke er lett å få kjøpt. I medinaen i Marrakesh, i hippe interiørbutikker i New York, Oslo og Melbourne. I nettbutikker over hele den vestlige verden, inkludert Norge. Utrolig flotte og dekorative produkter. Materialet er bare laget av cellulose på en fabrikk, antakelig i India eller Kina. Det inneholder ikke ett eneste fiber fra en kaktus fra Sahara eller Marokko

Derfor har vi valgt å ikke ta inn produkter i «kaktussilke». Vi fokuserer i stedet på produkter i naturmaterialer som bomull og ull, med kortest mulig avstand mellom råmaterialer og ferdig produkt. For eksempel pompom tepper og puter, vevet i Marokko – av mest mulig lokale naturmaterialer.

Det er sånn vi gjør det i Umah: Vi undersøker bakover i verdikjeden, leter etter opprinnelsen der våre produktene kommer fra og gjør hva vi kan for å sjekke om historien bak stemmer med det vi ønsker å støtte og stå for. Vi kommer sikkert til å gjøre feil. Tips oss gjerne om du vet noe vi bør vite.