Vask av teppe med såpe og kost

Et vakkert marokkansk teppe er en investering for livet. Hvordan skal du holde det rent og pent, og i god stand så lenge som mulig? Her er praktiske tips til stell og vedlikehold av marokkanske tepper i ull. 

Her hos Umah er vi fryktelig glade i marokkanske tepper. Vakre og varmende, og i mange tilfeller de rene kunstverk å ha på gulvet. Både vintage og nyere tepper er laget av kyndige håndverkere med stolthet for faget og tradisjonene. 

Se våre tepper – klikk her

De fleste andre typer kunstverk lever en beskyttet tilværelse, og «snakker» til sine omgivelser stort sett gjennom å bli sett på. Tepper har også den samme viktige visuelle funksjonen. I tillegg tjener de sine omgivelser i varierende grad også som bruksgjenstander i hverdagen. 

Stell og vedlikehold av tepper

Vi tråkker og går på dem. Vi ligger, sitter, ruller, leker, spiser, drikker og søler på dem. Vi slapper av, sover en blund og kanskje til og med elsker på dem.

Denne sameksistensen med møbler, leker, sko, føtter, poter og hverdagslivets andre påkjenninger setter sine spor på teppet. Mange lurer på vask, stell og vedlikehold av slike tepper. Her har vi samlet noen av våre beste praktiske tips til stell av marokkanske tepper. Dette er tips og råd vi har plukket opp litt her og der. Noe av egen erfaring, noe har vi fått av teppeproffer i Marokko og noe har vi lest rundt i tallrike kilder på nettet. 

Se våre tepper – klikk her

Ligger teppet slik til at det får ujevn belastning av trafikk? Eller kanskje mot et vindu der det kommer inn mye sol? I så fall kan det være lurt å snu teppet jevnlig. Det gir en jevnere slitasje og solpåvirkning, og et teppe som holder seg penere gjennom årene. 

Støv og rusk

Et teppe sluker fascinerende mengder av støv og rusk fra hverdagslivet i huset. Gårsdagens fottrafikk, brødsmuler og sko er ikke det som skader teppet mest. Smuss, rusk, rask og skitt som blir liggende nedi teppet skader fiberne over tid. Det bør fjernes jevnlig. 

Bør tepper ristes eller bankes for å få ut rusk og rask?

Begge deler er mulig. Det mest skånsomme er å henge det over et rekkverk eller en form for stativ og banke det med en god, gammeldags teppebanker. Risting går også bra, så lenge ikke teppet er større og tyngre enn at du og et eventuelt par hjelpende hender orker med det. Hard risting kan være tøft for frynser og sømmer på endene, men det er sånn matter og tepper har blitt holdt rene gjennom historien. 

Hold dører og vinduer lukket, så slipper du at alt støvet som flyr ut av teppet sniker seg inn huset igjen. 

Støvsuging av tepper

Støvsuger på teppe
Støvsuging er nødvendig. Roterende børste kan være bra, men også tøft for «luggen» på teppet.

Kan marokkanske tepper støvsuges? 

Ja, så klart. På større tepper har vi gjerne ikke noe valg, da de fort blir for store eller tunge til å henge opp for banking eller risting. En vanlig husstøvsuger hjelper godt, være seg en vanlig med ledning eller batteridrevet. En roterende børste i støvsugerhodet kan være effektivt for å banke løs støv. Men den børsten kan være temmelig hard mot myke fibre i langluggede tepper. Her er det mest skånsomt å bruke støvsuger uten roterende børste. 

Se våre tepper – klikk her

Teppet bør i følge velinformerte kilder støvsuges på tvers, ikke på langs. Altså fra side til side, ikke fra ende til ende. Teppet har godt av å snus av og til, og støvsuges på baksiden. 

Automatisk «støvsuging» med tyngdekraft

Apropos baksiden: Du kan også snu teppet opp-ned på gulvet, med luggen ned og baksiden opp. Gå over teppet på kryss og tvers, så faller støvet ut av teppet og ned på gulvet. La det gjerne ligge slik et par timer. Etterpå kan det være lurt å riste det. 

Denne formen for støvsuging kan være enklere å få barna med på enn den vanlige. Det er nesten magisk. 

Vask og rens

Teppe vaskes med rent vann
Skylling med rent vann.

Her vil vi først si at ull som materiale har en hyggelig «selvrensende» effekt. Støv og rusk må naturligvis fjernes løpende. En vask fra tid til annen er bra for utseende og levetid på teppet, forutsatt at det vaskes riktig. 2-5 år mellom hver vask er en vanlig anbefaling, avhengig av bruk og belastning. 

Små matter av boucherouite-typen er ganske like våre hjemlige tradisjonelle filleryer. De kan vaskes i maskin og henges til tørk et egnet sted. Bruk Milo eller et annet mildt vaskemiddel, og husk å ikke overbelaste vaskemaskinen. 

Gjør-det-selv vask av marokkanske tepper i ull med vann er godt og enkelt vedlikehold. Heng det opp høyt nok til at vannet kan renne ut. Rekkverket eller stativet teppet henger på må være solid. Et marokkansk teppe i ull er blytungt når det er fullt av vann. Kjør på med spyling. Bruk gjerne høytrykksspyler, på baksiden av teppet. Spyl ovenfra og nedover, og du vil se skitten renne ut. 

Se våre tepper – klikk her

Deretter lar du det tørke i sol og godt vær. Det kan være lurt å ta det våte teppet ned, og klemme ut en god del av vannet ved å rulle det sammen. Da reduserer du tørketiden betraktelig. La det henge og renne av seg en halvtimes tid først. I en periode med varmt og tørt vær er det godt for både tepper og folk å komme seg ut i sola. Hiv teppet ut på terrassen eller et berg, eller heng det opp på et rekkverk e.l. Gjerne kombinert med en vask. Amazigh-folket har gjort det til alle tider med sine tepper: Ristet støvet ut av dem når det trengs. Jevnlig ble teppene vasket i elva og hengt til tørk. 

Farger og sol

Ikke vær redd for at fargene skal blekne i sola. Kombinasjonen av vask og sol er energien som gir vintage tepper en moden skjønnhet som blir bare bedre med årene. 

Vaske med såpe eller andre kjemikalier? Njaei, er du sikker på det..? Her må du være forsiktig. Det er store forskjeller på tepper. Et flatvevd teppe eller teppe med kort lugg er enklere å vaske enn tepper med lang lugg. Vellykket vask med såpe fordrer at alle såperester skylles ut. Ved hjemmevask med sjampo, kost og vannslange er det fare for at mye av såpen blir igjen i teppet. Gjerne opp mot halvparten av såpen, og i beste fall 20-30 prosent. Tenk deg selv om du kom ut av dusjen, med opptil halvparten av sjampoen igjen i håret. Såperestene tar gladelig imot alt av rusk og skitt som kommer i nærheten, og blander det med seg selv til en gyselig, klinete suppe du helst ikke vil ha i teppet ditt. 

Se våre tepper – klikk her

Tepper med ulike farger er spesielt utsatt, da såpe kan påvirke fargene i teppet. Noen typer farger tåler vann og såpe godt. Andre tåler omtrent ingenting før fargene smitter av. På Beni Ouarain tepper er det mørke mønsteret vevd inn med ull fra sorte eller brune sauer, og påvirkes dermed ikke mer av såpe enn vanlig hvit ull. Om du har kjøpt en ekte Beni Ourain, vel å merke. Skjønt, har du investert i en ekte Beni Ouarain, så vil du kanskje uansett overlate til en proff å vaske det uten fare for å skade det…

Vi anbefaler å ta teppet til en profesjonell teppevasker. Tepper bør vaskes, ikke renses. Vaskerier med kunnskap om tepper finnes flere steder i Norge. Forsikre deg om at vaskeriet har erfaring med og kunnskap om tepper i ull. 

Om du absolutt vil vaske det på egen hånd, så må i alle fall anbefalingen være at du pøser på med skyllevann i store mengder og mange runder, til du tror det er nok. Deretter gjør du det en gang til, i like mange runder. Få ut alle såperester før tørking. 

Flekker og søl

Det er fort gjort å søle på et teppe som ligger sentralt til i heimen. 

Tanken på en flaske rødvin spredt utover et langlugget, lyst teppe eller en detaljrik og verdifull Beni Ouarain kan utløse frysninger hos hos selv de mest flegmatiske og minst krisemaksimerende av oss. Etter en sånn type uhell ville vi selv overlatt teppet til en profesjonell tepperenser. Ikke et tilfeldig renseri, men en profesjonell tepperenser som kan tepper av ull. Som førstehjelp er det lurt å få vekk det meste av sølet med tørkepapir eller klut så fort som mulig. Spraye eller dynke på litt rent vann kan bidra til å tynne ut sølet. Det er viktig å unngå at flekken tørker før teppet kommer fram til «intensivavdelingen», alias vaskeriet.

Mindre flekker 

Mindre flekker og søl er som oftest ingen krise. Det meste av det som kan tenkes å søles på et teppe er vannløselig. Det viktigste er å ta tak i det med én gang. Få vekk det verste sølet med en klut eller papir. 

Plan A: Spray eller dynk på litt vann, og sug vannet opp med ren klut eller mer papir. Gjenta til flekken er vekk.  

Plan B: Om flekken er gjenstridig, kan prøve en dæsj mild såpe i vannet. Zalo eller annet oppvaskmiddel duger. Test på en mindre synlig del av deppet først. Dersom det ikke skader fargen, prøv å behandle flekken forsiktig med såpevann på klut eller papir. Flekkfjerner med vann og eddik kan funke.

NB: Dytt forsiktig. Ikke gni, da kan du fort spre flekken mer utover.  

Tiss og bæsj

Har hunden, katta eller en søvngjenger tisset eller bæsjet på teppet? Ikke bra. Men hold hodet kaldt, så går det nok bra. Med god førstehjelp kan problemet løses.

Se våre tepper – klikk her

Få vekk det verste med papir. Tynn ut sølet ved å spraye eller dynke på vann og mopp det av med klut eller papir. Gjenta. Noen mener en flekkfjerner med vann og eddik kan være til god hjelp i fjerning av slikt søl.

Urin som blir værende i teppet kan bryte ned ulla over tid. Derfor er det viktig å tynne det ut med vann. 

Tepper kan røyte

Røyter marokkanske tepper? Ja, nye tepper kan røyte litt til å begynne med. Forsiktig børsting med en hundebørste (!) kan hjelpe til med å fjerne løse ullfibre. 

Vintage tepper røyter sjelden eller aldri. Men de kan slippe fra seg litt støv eller små, små fiberpartikler over tid. Det kan gjerne se ut som en liten kant av sand ligger igjen når du har tatt bort teppet. 

Similar Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *