Umah.no startet for litt over to år siden. Helt fra starten har vi sagt at våre varer er produsert i miljøer som er både miljømessig, økonomisk og sosialt bærekraftig. Nå reiser vi for å sjekke med egne øyne hvor godt det stemmer.

Av Gro T. Søderholm

Nå reiser vi på tur for å sjekke at det stemmer. Samtidig skal vi på leting etter nye skatter å ta med hjem. Nå i høst reiser vi til Bali, og blir der i to måneder. Kommer straks tilbake til hvorfor vi blir så lenge. Det har med bærekraft å gjøre, det også.

Hva er bærekraft?

Ja, bærekraft er et av de mest brukte ordene i det norske språket for tiden. Misbrukt, i mange tilfeller. Det er også et av de viktigste ordene.

Vi må gjøre verden litt bedre for oss som er her nå, men uten å ødelegge for de som kommer etter oss.

Det er litt fritt oppsummert etter Brundtlandskommisjonens definisjon av bærekraft i 1987, som la grunnlaget for FNs bærekraftsmål i dag. FN har med basis i det Gro & co skrev den gangen definert bærekraft i tre deler:

  • Miljø og klima – løse klimakrisen
  • Økonomisk bærekraft – skape grønn vekst og mindre ulikhet
  • Sosial bærekraft – bekjempe fattigdom

Vi kan ikke løse verken klimakrisen eller verdens fattigdom gjennom småskala salg av håndverksprodukter fra Bali og Marokko. Men vi kan kjøpe disse produktene mest mulig direkte fra de som lager det. Det bidrar til produksjon i lokalmiljøer, og inntekter som forsørger lokale familier.

treskjæring skulptur
Mye godt håndverk på Bali. Noe mest nyttig, noe mest til dekorasjon og stemning.

Det er sånn vi gjør det her hos oss. Det er ikke verdens største virksomhet, men vi driver i heller ikke med grønnvasking og «bullshit» i en moteriktig språkdrakt.

Nå skal vi ut å sjekke med egne øyne at det stemmer.

Talk the talk – walk the walk

Sjekker med egne øyne

På grunn av pandemi og restriksjoner har vi til nå kjøpt varer gjennom nettverk av venner og samarbeidspartnere, og gjort hva vi – og de – kan for å forsikre oss om at det virkelig er produsert innen bærekraftige rammer.

Vi har sjekket og dobbeltsjekket, og er relativt sikre på at vi har dekning for våre påstander. Samtidig har vi fra de respektive lands myndigheter blitt anbefalt å gjøre egne undersøkelser. Dra til kilden og se etter om det faktisk stemmer.

Håndverker lager bambus bestikk på Bali
Håndverker på Bali, lager bambus bestikk og sugerør.

Det er det vi skal gjøre nå. Vi snører på oss skoa, setter oss på scooteren og drar fysisk ut til hver eneste community social enterprise, hver eneste håndverker og mikroprodusent vi har handlet fra de siste to årene.

Det tar tid. Derfor har vi satt av to måneder til å undersøke på Bali. Utpå vinteren/våren reiser vi til Marokko for å gjøre tilsvarende undersøkelser hos de vi kjøper tepper, puffer og puter fra.

Samtidig skal vi se etter nye skatter å ta med hjem, og vi skal undersøke muligheter på helt nye og mer «fysiske» områder. Kryptisk? You bet! Men jeg formelig danser av fryd over muligheten til at vi kanskje kan få det til. Kommer tilbake på det.

Gro i Umah. Ubud, Bali.
Gro i Umah. Ubud, Bali. Høsten 2019.

Se alle våre produkter fra Bali her, og fra Marokko her

PS: Følg meg på Instagram – der blir det daglige oppdateringer fra turen til Bali, og skattene vi finner på veien.

Similar Posts

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *