Meny Lukk

Balinesiske bokser – slik blir de til

balinesisk boks seremoniboks

Seremonibokser i dekorert bambus er et av de mest typiske produktene fra Bali. Boksene brukes av balinesere i tempel, tradisjoner og hverdagsliv. Her ser du hvordan de lages.

I tempeler, balinesiske hjem, på markeder og i butikker. De er aldri langt unna. Har du vært på Bali, så har du nok sett dem. De balinesiske boksene. Seremoniboksene. Vi har flere av dem.

Seremonibokser fra Bali

De omtales gjerne som «ceremony boxes» eller «beaded boxes» på engelsk. Balineserne selv kaller dem «sokasi». Balinesere fyller boksene med frukt, kaker, matvarer og blomster for å ha med som ofring til tempelet på de mange seremoniene som preger hverdagslivet på Bali.

Se våre balinesiske bokser – klikk her

Denne bruken henger nært sammen med canang sari-tradisjonen, der små bambuskurver med blomster, røkelse og matrester settes ut overalt som ofringer.

– Vi bruker slike bokser også hjemme og til andre ting. Hver familie har flere slik bokser. Tempelboksene skal kun brukes i tempelet. Til andre formål har vi andre bokser, forteller vår samarbeidspartner Novi Supriastawan på Bali.

Andre formål kan for eksempel være en helt unik skulderveske.

Riktig type bambus

Bambus er et materiale i rikelig tilgang på Bali. Produksjon og bruk av ulike typer bokser i bambus har lange tradisjoner. Som regel i form av småproduksjon hjemme på gårdsplassen ved familiens bolig. I dag får man også kjøpt mange rimelige bokser, industrielt produsert på naboøya Java.

Bilder og video i denne saken er fra produksjon av kurver og bokser for Kiyan Jaya,. Familieselskapet er en av de større kvalitetsaktørene på dette området, med ca 150 personer som de siste 15 årene har produsert bokser for salg i selskapets butikker på Bali.

Viktig hjemmeproduksjon

Alle kvinner, som driver produksjonen i sine hjem. Dette er en viktig inntekt for kvinnene og deres familier, som lever under enkle kår nord på Bali.

Se våre balinesiske bokser – klikk her

Tidlig tradisjonelt ble sokasi-boksene malt i enkle farger. Med årene har det blitt mer vanlig å dekorere dem i alskens farger, mønstre og former. Her brukes mest naturlige farger og materialer, men også innslag av «bling» og friske farger.

Slik lages boksene:

Boksene lages først i bambus. Her er det viktig å bruke riktig type bambus for å få bokser med god kvalitet og lang levetid. Denne produksjonen gjøres med kniv som viktigste redskap. Deretter blir dekoren lagt på.

  1. Først «skrelles» bambusen for et ytre skinn.
  2. Deretter skæres den i tynne, tynne strimler, som pusses glatte.
  3. Deretter lar man bambusen ligge ute i sola noen timer, før…
  4. …strimlene veves sammen til en boks og eventuelt lokk i ønsket utseende og størrelse.
  5. Perler i skjell, kokosskall eller syntetiske materialer træes på en tråd av garn.
  6. Hele tråden syes fast i boksen. Den ene tråden tett inntil den forrige, inntil perlene danner et skall som dekker hele boksen i ønsket mønster. Her er er nål og tråd det viktigste redskap.
  7. Når mønsteret er komplett blir hele boksen «malt» med et tyntflytende lim. Dette trenger inn mellom perlene, og limer hver perle fast i både underlag og hverandre. Dette danner et dekorativt og beskyttende ytre lag.

Bambus og andre råmaterialer som brukes i kurvene hos Kiyan Jaya – og som selges i Umahs nettbutikk – kommer fra områdene rundt henholdsvis Bangli sentralt/øst på Bali og Singaraja nord på Bali.

Se våre balinesiske bokser – klikk her