Meny Lukk

Praktiske tips mot stygge flekker på tepper

Hjelpemidler til flekkfjerning på tepper

Sølt kaffe, rødvin eller ketchup på det fine teppet? Trekk pusten, det går nok bra. Her er førstehjelpssettet du trenger, og noen praktiske tips mot flekker på tepper av ull.

Jul, lørdag eller en helt vanlig tirsdag. Katastrofen kan ramme når som helst: Et glass rødvin eller en kaffekopp velter på bordet. Innholdet flyter utover bordet, over kanten og ned på teppet under. Om det renner eller drypper spiller liksom ingen rolle. Du hører og ser det treffer, og du ser flekkene bre seg utover.

Kan hende du har full kontroll på rødvinsglasset. Pizzastykket med ketchup på, derimot… Et øyeblikks fomlig, og brått ligger pizzastykket opp-ned på teppet. Du ser bunnen lyse mot deg, og formelig hører at ketchupen og den røde sausen i bunnen eter seg ned i ulla på teppet.

Mange har har opplevd å få tepper tilgriset av væske eller matvarer. Rødvinssøl står øverst lista over uønskede hendelser for mange. Vinen trekker inn i alt av tekstiler, og de sterke fargestoffene setter sine spor nær sagt uansett hvilken farge det er på teppet. Lyse og hvite tepper er spesielt utsatt.

At mange har opplevd det betyr også at det er mange tips å finne om elendigheten ute på nettet. Her er en oppsamling av det vi mener er de mest troverdige og virkningsfulle rådene mot rødvin, kaffe og andre fargesterke flekker på tepper.

Se våre tepper her

Skyll med vann

Panikken sprer seg ofte hvis du som gjest klarer å søle kaffe på det hvite teppet i huset, men kaffe skal være en lett jobb å få vekk. Kaffe, te og rødvin skal forsvinne ved bruk at de rette tipsene, melder bladet Vi i villa:

Kaffe: Skyll med så varmt vann teppet tåler. Det kan være en god idé å skylle fra baksiden. Da skyller du sølet ut det samme veien det kom inn, i stedet for å skylle det gjennom teppet. Deretter gnir du forsiktig med en lofriklut dyppet i oppvarmet sprit. Skyll så godt og tørk over med svamp for å fjerne all fuktighet.

Te: Vask over med lunkent vann. Hvis ikke dette fungerer kan du teste med litt enzymholdig vaskemiddel. Omo og de fleste andre vanlige vaskemidler inneholder enzymer.

Rødvin: Er flekken ny må du fort som mulig skylle med vann. Det kan være en god idé å skylle fra baksiden. Da skyller du sølet ut det samme veien det kom inn, i stedet for å skylle det gjennom teppet. Tørk deretter over med en mikrofiberklut eller annen lofri klut eller tørkepapir for å fjerne fuktighet. Hvis flekken er gammel skal det i følge artikkelen hjelpe å ha glyserol (kjøpes på apotek) på flekken, og vaske bort med lunkent vann etter 10 minutter.

Et gammelt kjerringråd går på å bruke salt eller potetmel for å fjerne slike flekker. Vi holder en større knapp på eddik og natron.

Flekkfjerning med eddik og Natron

Vi har selv gode erfaringer med et hjemmelaget flekkfjerningsmiddel bestående av bikarbonat (Natron) og vann. Vi har ikke prøvd det på tepper av ull, men stoffet har en nærmest magisk virkning på alskens flekker på andre tekstiler og materialer.

Flekkfjerneren blandes i en skål, smøres på flekken med en skje e.l. La den gjøre jobben sin en stund, og støvsug flekken når det er tørt.

I en video fra 2012 (se nederst) viser eieren av et rengjøringsbyrå i North Carolina i USA fjerning av vinflekk fra ullteppe med en kombinasjon av eddik, vann og bakepulver. Bakepulver og bikarbonat gjør i denne sammenhengen samme nytte. Norsk bakepulver er et finere pulver enn Natron. Sistnevnte gir etter vår erfaring en mer håndterlig pasta.

Slik gjør du

 • Bland kaldt vann og eddik 50/50 i et glass e.l. NB: Viktig at det er kaldt vann, da varmt vann vil få rødvinsflekken til å sette seg mer.
 • Hell en skvett av blandingen i en skål.
 • Rør inn bakepulver / Natron i eddikvannet, til en pasta med konsistens som en litt tynn krem
 • Smør pastaen på flekken
 • Dytt pastaen ned det tilsølte området. NB: IKKE gni, kun dytt.
 • La det virke noen minutter.
 • Dytt pasten i en haug i sentrum av flekken, ta den vekk.
 • Hell litt av det resterende eddikvannet over flekken
 • Dytt forsiktig med kluten ned i flekken for å suge opp væsken. NB: IKKE GNI!
 • Gjenta om nødvendig.
 • Skyll til slutt med vann, og la teppet tørke.