Meny Lukk

Slik fyller vi en firkantet puff av vintage teppe

Puff fylt med dunpute og skumgummi.

Store, firkantede puffer kan brukes til så mangt. Hvordan fyller man sånne puffer, egentlig? Vi fant en supereffektiv måte å fylle puffene, takket være én ting som egentlig var på vei i søpla.

Puffer er noe av det vi selger mest av. Både skinnpuffer og ullpuffer laget med gjenbruk av deler av tepper. Begge deler er laget for hånd i Marokko, og gode eksempler på håndverkskulturen i landet.

Ullpuff fra Marokko - fyll
Slik fylles en ullpuff laget av vintage teppe. Se våre puffer – klikk på bildet

Hvordan fylle en puff

I en tidligere artikkel har vi beskrevet hvordan skinnpuffer kan fylles med puter eller klær som ikke brukes. Det fungerer godt som fyll på skinnpuffer. Men hva med de noe større, firkantede puffene i ull? De er større enn skinnpuffene, og vil sluke store mengder puter eller klær før de begynner å nærme seg fulle.

Vi har funnet en svært så effektiv og hendig måte å fylle disse puffene på: Skumgummi. Eller skumplast, om du vil.

Nærmere bestemt i form av en ordentlig tjukk skumgummimadrass som har fått nytt liv. En dag i fjor høst så vi tilfeldigvis en av naboene der vi bor på vei ned gata med en skumgummimadrass under armen.

«Hva skal du med den?»

«Den skal kastes. Skal bare ned i garasjen med den nå.»

«Kan jeg få overta den?»

«Ja, så klart. Ett problem mindre for meg. Vær så god!»

Madrassen var tykkere enn de fleste andre skumgummimadrasser vi har sett: 175 mm, eller 17,5 cm. Ullpuffene vi får laget i Marokko er 20-25 cm høy i fylt tilstand, og tykkelsen på madrassen utgjør dermed et ypperlig grunnfyll.

Skumgummi i 60×60 cm

Husets handyhønk fant frem en kraftig tusj, den største vinkelen i verktøykassa og en brytebladkniv med nytt blad. Madrassen ble delt opp i 60×60 cm ruter. Madrassen var 200×90 cm, så vi fikk dermed tre hele kvadrater ut av den. Nøye oppmerking med 90 graders vinkler og streker i lengde, bredde og høyde gjorde det enklere å skjære skumgummien til en kvadratisk pute med rette vegger.

Denne puten fyller ut det aller meste av en sånn ullpuff. Først legger vi inn en 65×65 dunpute fra IKEA – samme type som vi tidligere har vist fylling av skinnpuffer med. Denne blir liggende øverst mot sitteflaten. Deretter stappes skumgummien inn, og puffen trekkes på veggene og hjørnene av skumgummien før glidelåsen lukkes.

Dermed er puffen fylt. Dunputen innerst gir puffen en flott og spenstig topp, som også er veldig fin å sitte på. Skumgummien er fast nok til at puffen fungerer godt å sitte på for voksne, samtidig som den er lett som en plett å flytte på.

Dunpute innerst i puff
Først legger vi inn en 60×60 dunpute.
Fylle puff med skumgummi
Deretter legger vi inn en 60×60 skumgummi som grunnfyll.
Skumgummi fyll i puff
Puffen trekkes godt rundt hjørnene.
Puff fylt med dunpute og skumgummi.
Dermed er puffen ferdig fylt, på et par minutter. Klar til bruk.

Ett eller flere lag

Det vil naturligvis fungere like godt med tynnere skumgummi i flere lag, bare total tykkelse blir rundtomkring 20 cm. Dersom du finner en skumgummimadrass som er 60 cm bred, så blir det enda enklere å tilpasse da den kun trenger å kuttes i lengden.

Et tips helt på tampen: Vi har sett at Jysk (og kanskje andre) har en 60 cm bred foldemadrass i tre deler. Sammenbrettet er den 21 cm høy. Vi har ikke selv prøvd å fylle en puff med den, men det skulle ikke forundre oss om det går helt fint. Gi oss gjerne et vink om du har prøvd den, eller om du har andre tips til fyll av puffer.