Meny Lukk

Vever pompomtepper i marokkansk ull – og får betalt for det

Vever ullteppe i Marokko.

Lokal ull går taktfast gjennom rokk og vevstol. Ut kommer varme pompomtepper med vakre, intrikate mønstre, laget av erfarne fagfolk – som får betalt for sin kunnskap. Dette er kunstnerne og håndverkerne som lager pompom tepper og puter for oss i Marokko.

Vevde ulltepper fra Marokko er et nytt produkt i vårt utvalg. Eller pompomtepper, som de gjerne kalles. Og puter. Pompomtepper veves i bomull eller ull. Vevingen utføres med godt, «gammeldags» manuelt arbeid på en vevstol. Ofte har teppene påsydde dusker på kortsidene.

Se våre tepper – klikk her

Fra fjellklima med snø og varme

Også denne typen tepper springer ut av den berbiske tradisjonen i Atlasfjellene i Marokko. Der finner vi et fjellklima med kalde og snørike vintre og stekende varme somre. Omtrent som en stor del av Norge. Herfra kommer berberne, som er godt kjent med å lage tekstiler som passer i alle slags klima. Sauehold er berberne godt kjent med, med dertil hørende tekstilproduksjon i ull.

Våre pompomtepper i ull kommer fra et veveri med base i Tamesluht, en liten halvtimes kjøring sør for Marrakesh. De er vevet av kunsthåndverkere med stort talent, lang erfaring i faget og en fast forankring i den berbiske kulturen.

Industriprodukter lages på en fabrikk og selges gjennom flere ledd – som alle skal tjene penger. Vi avstår fra slike produkter og den typen handel. I stedet har vi kjøpt tepper direkte fra veveriet i Tamesluht. Dette er tepper og puter av høy kvalitet.

Se våre tepper – klikk her

Kvinne ved vevstol, vever ullteppe i Marokko.
Zhara.

De er ikke billige varer, men det er kvalitetsprodukter laget av folk med kunnskap og erfaring.

Fagfolk som skal forsørge sine familier med arbeidet de gjør. Håndverkere med den økonomiske tryggheten i et formalisert forretningssamarbeid, som får en lønn de kan leve av og utvikle seg på.

Vever pompomtepper i lokal ull

De arbeider under enklere forhold enn en gjennomsnittlig produksjonsbedrift her hjemme. Men stoltheten over faget og produktene de lager er den samme.

Bare det å sette opp en vevstol tar mye tid, med opptil åtte separate lag av tråd. Veveriet bruker utelukkende marokkansk ull i teppene de lager. Ikke én eneste bunt billig, importert ull fra Kina slipper inn gjennom dørene her.

Skyttel på vev
Skyttel på vev.
Kvinne ved vevstol. Vever ull.
Rebha.

Siden vi kjøper dem direkte fra produsent, uten mellomledd, kan vi likevel selge dem til fornuftige priser. Her får de som faktisk har laget produktene mer igjen for sitt arbeid, sammenlignet med industriprodukter.

Vevstol, Tamesluht i Marokko.
Ahmed ved vevstolen.

«Våre» fem fagfolk

Se våre tepper – klikk her

Teppene våre lages av et lag på fem fagfolk på veveriet i Tamesluht. Her er de fem:

Ayoub har over 20 års erfaring med veving av ull og bomull. Han har ferdigheter i beste klasse når det gjelder å skape intrikate mønstre og design. Han er høyt ansett i Tamesluth for sitt store talent. Han er en ubestridt faglig leder i kollektivet, og holder en trygg hånd over kunsthåndverkenes daglige arbeid.

Rebha er en av de mest erfarne håndverkerne i veveriet. Hun lærte veving av sin mor i voksen alder, og har forblitt trofast ved vevstolen siden. I dag har hun over 20 års erfaring. Under hennes hender vokser det fram de vakreste mønstre og mest intrikate design. Hun er i seg selv en institusjon i kollektivet, høyt respektert for sine ferdigheter og sin forankring i tradisjonene.

Ahmed lærte som 18-åring å håndtere vevstolen av sin far. Det er nå 15 år siden. Ahmed har blitt en erfaren vever med stor kunnskap om faget. Han er en sterk bidragsyter på innovative, nye design og mønstre.

Zhara er en mester med vevstol og skyttel. Også hun har lært veving av sin mor. Hun har mer enn 20 års erfaring. I mange år arbeidet hun på et kooperativ for kvinner. Zhara er en stor ressurs for laget på veveriet med sin omfattende kunnskap om vevingens histore, tradisjonelle design og materaler.

Brahim er lærling på veveriet. En av hans hovedoppgaver er gjøre klar all ullen veverne trenger og generelt yte bistand i den daglige driften på veveriet. Brahim får oppfølging og opplæring av hele staben av vevere, og får dermed lære ferdigheter og teknikker han trenger for å bygge seg en karriere og et levebrød som kunsthåndverker.

Mann ved vevstol, vever ullteppe i Marokko.
Ayoub.
Vever pompomteppe i ull i Marokko.
Ayoub.
Mann ved vevstol i veveri. Vever teppe i ull.
Ahmed.