Meny Lukk

Test: Teppevask med tekstilrenser og damprenser

Kärcher SC 5, SE 6.100 og SV 7.

Tekstilrenser, damprenser eller damprenser med oppsug? Vi har prøvd tre forskjellige Kärcher maskiner på teppevask.

Vask og renhold er et tema mange kjøpere av tepper er opptatt av. Det er vi også. Tepper trenger rengjøring. Hvor ofte bør tepper vaskes?

  • Tepper i stue og trafikkerte områder bør vaskes én gang i året. Spesielt i hus med hund og barn.
  • Teppe på soverom o.l. bør vaskes hvert tredje år.

Hva er den mest effektive og enkleste måten for godt renhold av tepper?

Vi har med en viss nysgjerrighet – og en smule generell interesse for dingser og dubeditter – sett på maskiner for renhold. Nærmere bestemt damprensere og tekstilrensere. I forbrukersegmentet, vel å merke. Profesjonelle maskiner for denslags har vi verken budsjett eller bruk for.

Kärcher tekstilrenser og damprensere

Kärcher har tre maskiner tilpasset husholdningsbruk vi har vært nysgjerrige på:

  • Kärcher SE 6.100. Tekstilrenser som spruter vann og såpevann på tekstiler, og suger opp vannet.
  • Kärcher SC 5. Damprenser som rengjør underlaget med damp.
  • Kärcher SV 7. Damprenser som rengjør underlaget med damp, og suger både vann og tørr skitt.

Her må vi ile til å presisere at alle tre ikke er beregnet spesifikt for rengjøring av tepper og tekstiler. Det er det kun SE 6.100, mens vi hadde en oppfatning av at det burde være mulig å bruke damp+sug-funksjonen på SV 7 også på det.

Damp erstatter såpe

Det er noe besnærende med damprensere, som skal kunne gjøre det meste av rengjøring der damp fra rent vann erstatter såpe og kjemikalier.

Vi fikk låne alle tre maskinene av Kärcher-importøren. Tekstilrenseren SE 6.100 og damprenseren SV 7 har vi prøvd på tepper. Henholdsvis et flatvevd utendørsteppe som var middels møkkete etter flere års bruk, samt et par marokkanske ulltepper med middels lang «lugg». Disse var ikke synlig møkkete. Den andre damprenseren (uten sug) er ikke aktuell for tepper, men ble prøvd på fliser og parkett.

Kärcher SE 6.100 tekstilrenser

Kärcher SE 6.100 tekstilrenser
Kärcher SE 6.100 tekstilrenser.
Kärcher SE 6.100 tekstilrenser
Kärcher SE 6.100 tekstilrenser.

Først ble et slett/flatt utendørsteppe rengjort med SE 6.100 tekstilrenseren. Det fungerte godt. Maskinen sprayer vann på underlaget og suger det opp igjen, ideellt sett samme med møkk fra tekstilet. Spray og sug er to separate funksjoner som kan brukes hver for seg eller sammen.

Vi fikk god effekt av å spraye på vann og såpe som fulgte med maskinen, og la det stå og virke litt før det ble sugd opp. Deretter tre runder med rent vann, der det ble sprayet på og sugd opp i med én gang.
Fort går det ikke. Man må bruke tid på å la vannet fordeles ordentlig utover underlaget. Oppsugingen av vannet er ganske effektivt, men det blir noe fukt igjen i tekstilen.

Tekstilrenser på slett utendørsteppe
Tekstilrenser på slett utendørsteppe
Tekstilrenser på marokkansk ullteppe
Tekstilrenser på marokkansk ullteppe.

Kärcher SV 7 damprenser med tørr og våt støvsuger

Kärcher SV 7 damprenser med sug
Kärcher SV 7 damprenser med sug.
Kärcher SV 7 damprenser med sug
Kärcher SV 7 damprenser med sug

Til slutt har vi Kärcher SV 7. Den prøvde vi først på det samme marokkanske teppet med litt lugg som nevnt over. Konklusjon etter ca 0,7 kvadratmeter:

Fullstendig håpløst. Dette er ikke en maskin til slik bruk. Dampen er ikke i nærheten av å inneholde nok vann til å gjøre rent i ulla, og legger seg kun på overflaten.

Til andre typer rengjøring er den finfin. Den damprenser som SC 5-en nevnt over, og kan i tillegg suge opp både vått og tørt.

Rengjøring av teppe med vann, såpe og kost

Da har altså både tekstilrenseren og damp-sugeren måtte gi opp, og vi står igjen med Gamlemåten. Good old Gammel Nok. Vann, såpe og kost – verken mer eller mindre. En metode brukt med hell i hundrevis av år. Den koster (nesten) ikke penger, og man trenger verken hørselvern eller strøm.

Her kan du se hvordan vi gjorde det en varm og fin sommerdag.

Vann, såpe og kost
Vann, såpe og kost.